774 % разлика в цените на телефонните обаждания в страните на ЕС

774 % разлика в цените на телефонните обаждания в страните на ЕС
A A+ A++ A

Според ново проучване става ясно, че потребителите на мобилни телефони в Европейския съюз са изправени пред огромни разлики в цените на едни и същи услуги в отделните страни. Най-голяма е разликата в цената на националните телефонни обаждания в мобилната мрежа - разлика в размер на 774 % между Литва, страната с най-евтини обаждания, и Холандия, страната с най-скъпи разговори. Тези разлики в цените не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, разлики в размера на разходите за предоставяне на услугата или с разликите в покупателната способност на потребителите в отделните страни.

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви: "Както става ясно от тези данни, наличието на 28 национални телекомуникационни пазара в Европа днес не предоставя на потребителите ползите, които би им осигурил един общ пазар. От съществено значение е за целия ЕС да се напредва бързо по пътя към изграждане на един истински единен пазар и един наистина свързан континент."

При други категории основни стоки и услуги на единния европейски пазар съществуват много по-малки разлики в цените. Така например литър мляко струва между 0,69 евро и 0,99 евро навсякъде в ЕС - разлика в цената от 43 %. При покупката на iPad например, разликата в цената е едва 11 % между отделните страни. През септември заместник-председателят Нели Крус ще представи нов пакет от мерки, насочени към укрепване на единния пазар в областта на далекосъобщенията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници