Серия атентати в Ирак в края на Рамадан

Серия атентати в Ирак в края на Рамадан
Подобни атаки е имало и в свещения шиитски град Кербала, в Насирия и населения предимно с кюрди Киркук. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Серия от атентати с коли бомби в Ирак убиха в събота вечер най-малко 80 души, излезли да празнуват края на свещения мюсюлмански месец Рамадан, съобщава Ройтерс, предава „24 часа“.

 

Над 150 души са били ранени. Нападенията са били насочени срещу шиитите, съставляващи близо две трети от населението на Ирак.

Всички атаки в цялата страна са били извършени в разстояние на не повече от един час. Смята се, че са избяхнали поне 12 коли.

Повечето взривове станали край кафенета и пазари около столицата Багдад. Най-смъртоносно е било нападението на атентатор камикадзе в жилищен квартал в град Туз Хормато, на 200 км северно от Багдад, при което са загинали осем души, ранени са десетки.

Кола бомба е избухнала на открит пазар в югоизточното столично предградие Джиср Дияла в събота привечер. Там са загинали седем, 20 ранени.

В югоизточната част на града, в шиитския квартал Ню Багдад, автомобил е избухнал на вътрешен паркинг, убивайки трима души.

Друга кола бомба се е взриви на оживена улица в шиитския район Амил. Трима души са загиналиот експлозията, а 14 са били ранени.

Подобни атаки е имало и в свещения шиитски град Кербала, в Насирия и населения предимно с кюрди Киркук.

"Организаторът на съботните атентати е Абу Бакр ал Багдади, лидерът на групировката "Ал Кайда" в Ирак", се казва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

В момента той се укрива в съседна Сирия. Американското дипломатическо ведомство обяви награда от 10 милиона долара за този, който даде ценна информация за местонахождението на терориста.

В изявлението на Държавния департамент се казва също, че извършителите на нападенията са врагове на исляма.

#Ирак #атентат #коли-бомби #Рамадан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници