"Мтел" отчита намалял пазарен дял за тримесечието

"Мтел" отчита намалял пазарен дял за тримесечието
A A+ A++ A

Telekom Austria публикуваха финансовите си резултати за второто тримесечие на годината и както обикновено сред тях интерес за нас представлява представянето на "Мтел". То обаче е било съпроводено от редица трудности през периода и това се отразява и от изнесените цифри. Според Telekom Austria основен ефект е имал спадът в цените за терминиране, но освен това се посочват намалелите потребителска сигурност и търсене като резултат от трудните макроикономически условия, включващи растяща безработица, намаляващо население и спад в директните чуждестранни инвестиции.

В оперативен план компанията се опитва да адресира тези проблеми, като се фокусира потребителският сегмент с висока стойност. Компанията продължава да капитализира търсенето на продукти за мобилен и фиксиран пренос на данни, като осигурява различни пакетни предложения. За периода са намалели потребителите на предплатени услуги, което е довело до отчитането на отрицателен прираст с 4,1% на годишна база до 5,306 милиона, а пазарният дял на телекома е намалял до 45,3%.

Спад сред потребителите има и в сравнение с първото тримесечие на тази година. Като цяло потребителите с абонамент са останали с почти непроменен брой и те са 71,8% от всички. При мобилните широколентови услуги се отчита годишен ръст от 28,7% до около 163 000 абоната, а освен това и потребителите на услугата bob са се увеличили двойно за година.

Приходите за второто тримесечие са намалели с 20,3% в сравнение с миналата година до 101 милиона евро, което се отдава на редуцираните цени за терминиране и по-ниските месечни такси и приходи от трафик. Компанията отчита повече приходи от продажбата на устройства заради повишеното търсене на смартфони, но това се е оказало недостатъчно, за да компенсира ефекта на по-ниските тарифи. Спад има и по отношение средния приход от един мобилен потребител - той е намалял с 19,2% до 5,3 евро. Този показател при фиксираните линии е намалял с 10,5% до 11,1 евро, но приходите от тях са се увеличили с 7,3% до 5,4 милиона евро.

Като следствие от мерки за оптимизиране на разходите компанията е успяла да намали оперативните си разходи с 8,5 милиона евро, но въпреки това сравнимата печалба (EBITDA) е намаляла с 29,4% до 43 милиона евро. Като цяло регулаторните мерки, свързани с намаляването на таксите за терминиране, са били отговорни за 66,1% или 11,8 милиона евро в спада на EBITDA. Оперативната печалба обаче се е увеличила с 64,9% до 19,8 милиона евро.

http://www.telekomaustria.com/dateien/results-qu2-2013.pdf

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници