НАП: Над 2,4 млрд. лв. укрити данъци и осигуровки за година

НАП: Над 2,4 млрд. лв. укрити данъци и осигуровки за година
A A+ A++ A

Несъбираемите дългове към бюджета продължават да растат с милиарди, като данъчните признават, че 80% от тях са несъбираеми, пише в. "Сега".

През 2012 г. опитите за укриване на данъци и осигуровки са били в по-малък размер спрямо предходната, но продължават да бъдат 18%, или около 1/5 от всички приходи на НАП. Това става ясно от отчета на приходната агенция за 2012 г.

Според него с над 2 млрд. лв. - до 18,9 млрд. лв. в края на 2012 г., са се увеличили за година просрочените задължения към бюджета, натрупани от 1991 г. насам. Ако данъкоплатецът не поиска изрично до края на годината старите му задължения с изтекла давност да бъдат заличени, от догодина НАП ще започне автоматично да си ги прихваща от всяко негово плащане към бюджета. Така е, защото НАП спазва правилото първо да събира най-старите борчове.

Над 15 млрд. лв. са квалифицирани от данъчните като трудно събираеми, а 11,2 млрд. лв. от тях могат да се определят като данъчни измами, тъй като са установени с ревизионни актове по закона за ДДС.

От НАП признават, че не само старите, но и новите натрупани задължения по ревизионни актове трудно биха могли да бъдат събрани, тъй като тези задължения най-често са на лица, които не разполагат с имущество, срещу което да се насочи принудителното изпълнение. През 2012 г. например са погасени под 1% от старите и 9,65% от новите задължения, установени при ревизия.

През 2012 г. са натрупани нови просрочени задължения от 3,4 млрд. лв., като 2,4 млрд. лв. от тях са установени с ревизионни актове. Това са опитите за укриване на данъци и осигуровки, коментират от НАП, макар да не е ясно каква част е умишлена и каква е в резултат от незнание.

#НАП #данъци #осигуровки #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници