Протестът, ден 61: В очакване на "Голямото посрещане"

Протестът, ден 61: В очакване на "Голямото посрещане"
Снимка: danswithme.com
A A+ A++ A

Едва около 300 души участваха в 61-ия протест срещу правителството на Пламен Орешарски в София. Протестиращите обясняват малкия си брой с летните отпуски, горещините и умората, но обещават "горещо посрещане" на народните представители в петък (16 август), за когато е предвидено извънредното заседание на Народното събрание по повод ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета за 2013 г.

Под кодовото име "Голямото посрещане" активистите на протеста подготвят пълна блокада на парламента. Позивна за началото на обсадата във Фейсбук е дадена за в 8:00 ч., два часа преди началото на заседанието на народните избраници. Специално за случая демонстрантите обновиха новата си група във Фейсбук, създадена по-рано по повод очаквания първи работен ден след депутатската ваканция – 4 септември.

"Няма да се примирим с престъпната безотговорност на хората, които си дадоха ваканция и тяхното отсъствие няма да ни спре да искаме Оставка на правителството и парламентарни избори възможно най-скоро. Екипът ни ще обновява статията постоянно, за да ви информира за случващото се в столицата. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук," пишат организаторите.

По данни на МВР на тазвечершния протест пред сградата на Министерски съвет около 20 ч. е имало около 200 души, около триста потеглиха на традиционното шествие към Народното събрание. Те свиреха със свирки, вувузели и други инструменти, скандираха "Оставка" и "Мафия". Движението на площад "Независимост" беше блокирано, младежи с барабани предвождаха протестното шествие.

Някои от издигнатите плакати гласяха: „Тук трябва да сме не 5 000, не 50 000, а 500 000", „61 дена правителства на глупостта, сляпостта, и държавна безотговорност, Орешарски! Оставка, избори, лустрация”, „Никога Турция в ЕС”, „Съдбата на народите зависи от тяхната култура (А. Кончаловски)”, „Събудете се, хора, тяхната сила е заради нашата слабост”.

Един от протестиращите носеше карикатура на Сотир Цацаров, на която беше написано: „Прокурорът на републиката, прокурор е за пред публиката. Не им дреме на крадците, но им пука на врабците”.

На площада пред Народното събрание протестиращите отново поискаха оставката на правителството и нови избори. Част от тях се редуваха да свирят бялото и черното пиано, изнесени пред паметника на Цар Освободител. След 21:30 ч. недоволните постепенно започнаха да се разотиват.

Междувременно участниците в протестния пешеходен поход "Орешарски марш" стигнаха Бургас. Те се присъединиха към протестиращите срещу правителството пред общината в града. Преди 11 дни участниците в похода тръгнаха от София. Участниците вече са деветима, а до крайната цел - Евксиноград, им остават четири дни път.

#протест #Орешарски #правителство #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници