Не Турция, а мюфтийството искало имотите

Не Турция, а мюфтийството искало имотите
A A+ A++ A

„Всички забравят къде е границата между държавата и изповеданието. Какво коментират медиите - претенциите на турската държава или тези на българо-мохамеданското вероизповедание?". Това заяви в интервю за Дарик главният юрист на Главното мюфтийство в България Асан Имамов, попитан как ще коментира становището на министъра на културата Петър Стоянович, който бе категоричен, че въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени.

„Не знам какво точно е казал турският вицепремиер Бекир Боздаг, но вакъфските имоти се претендират от религиозния институт и мюсюлманската общност в България, по силата на Закона за вероизповеданията, където е предвидена такава възможност", уточни Имамов. По думите му Боздаг е говорил само за стопанисване на имотите, а не за тяхното връщане.

Според Имамов вицепремиерът е изразил единствено готовността на Турция да осигури финансиране за тяхната реставрация. В края на миналата година районното мюфтийство е завело дела за възстановяване собствеността върху 5 имота в Пловдив. Очаква се делата да бъдат насрочени за разглеждане в най-близко време.

#Турция #мюфтийство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници