Христофор Събев даде прякора си Светулката на супербърза частица

Христофор Събев даде прякора си Светулката на супербърза частица
Христофор Събев е сложил в рамка дипломата си за доктор и много се гордее с нея. Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

Абдикирам от името Фори Светулката, обяви отец Христофор Събев пред “24 часа”.

Екстравагантният борец за демокрация в расо от първите години на прехода повече от 20 г. носи легендарния си псевдоним почти като титла.

Миналата седмица той дари прякора си на открита от него суперчастица.

“Super Firefly или Суперсветулката вече е засечена в лабораторни изследвания и може да пренася енергия през пространството по-бързо от 300 000 км/сек. Тя пренася информация през потенциална бариера чрез квантов тунелен преход със скорост 4,7 пъти по-голяма от скоростта на светлината”, обяснява Събев.

67-годишният дядо Христофор, който освен семинария е завършил и физика, наскоро защити дисертация за подобряване на работата на адронния колайдер в ЦЕРН и се сдоби с друга титла - доктор по оптоелектроника.

“Аз като д-р Събев абдикирам от името Фори Светулката. Много го обичам това име, макар че едно време бях против. Кръсти ме така в. “Стършел” заради бденията със свещи в началото на демокрацията. Между другото след защитата на дисертацията ми дойдоха 5 светулки през нощта и направиха танц в кръг, като че ли ме поздравяват. Та сега абдикирам от това име, като го прехвърлям на частичката, върху която работя в момента. Има индикации, че тя съществува, но аз трябва да го докажа. Затова съм само д-р Събев”, обяснява отецът физик.

Събев е основателят на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на християнския съюз „Спасение“. За разпространение на позиви и нелегални преди 10 ноември 1989 г. събирания, Христофор Събев е лежал в Софийския и Варненския затвор през 1988 и 1989 година. Организира митинги-бдения, което му носи прякора Фори светулката. Той е участник в работата на Кръглата маса и депутат от СДС в 36-тото Народно събрание.

През 1995 г. емигрира в щата Юта, САЩ, но прекарва част от времето си и в България.

#Христофор Събев #Събев #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници