Родители: Агенцията за закрила на детето цензурира родителските права

Родители: Агенцията за закрила на детето цензурира родителските права
Според ДАЗД родителите излагат на риск децата си, като ги водят на протестите. Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

На 15 август 2013 г. след повече от два месеца всекидневни мирни демонстрации, ДАЗД в многозначително становище намекна за възможността държавата да се "намеси" за да осъществи "закрила" на децата, чиито родители са ги изложили на риска да участват в обществения живот и да споделят с тях убежденията си.

Това заявяват в открито писмо от Национална мрежа на родителите (НМР) до председателката на ДАЗД Ева Жечева.

НМР обръща внимание както на ДАЗД, така и на обществеността, че съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето отговорност за защитата и упражняването на правата на детето се носи приоритетно не от държавата и не от ДАЗД, а от родителите (чл. 5 и чл. 18 от Конвенцията). Държавата има второстепенна роля, намесвайки се единствено в случаите, когато родителите отсъстват, т.е. са изоставили или малтретират детето, посочват от НМР.

"Да допуснем, че държавната агенция е загрижена за физическата безопасност на децата в случай на масови безредици. В такъв случай агенцията би трябвало да се обърне към органите, които носят отговорност за обществения ред, а не към редовите граждани, които упражняват свои основни права, заявявайки гражданската си позиция.

Допускането от страна на официален орган на властта, че общественият ред няма да бъде опазен по време на политическа демонстрация, е абдикиране от отговорността на държавата да изпълнява основната си функция. Или с други думи – в България цари бездържавие и всеки гражданин сам носи отговорност за своята и на семейството си сигурност", подчертават родителите.

Според тях, проблематичен е и фактът, че назидателните призиви и предупреждения от страна на агенцията са насочени към всички родители по принцип, а не във връзка с конкретен случай, в който е налице доказано виновно деяние спрямо малолетен гражданин.

"Няма да си спестим припомнянето, че протестите от изминалата година бяха и срещу два законопроекта, насочени против приоритетната роля на семейството в отглеждането на децата – проектите за Закон за детето и за Закон за предучилищното и училищното образование", припомнят още родителите.

"Заплахата за българските граждани в качеството им на родители не е безобидна, а напълно реална. Г-жо Жечева, извинете се на родителите", настояват още от НМР.

#България #родители #ООН #ДАЗД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници