Разпоредиха проверки на всички места, в които се ползва или съхранява пропан-бутан

Разпоредиха проверки на всички места, в които се ползва или съхранява пропан-бутан
Проверката бе разпоредена след взрива в центъра на София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", разпореди проверки в цялата страна на обекти, в които се ползва или съхранява пропан-бутан, съобщиха от пресцентъра на МВР за Фокус.

Във връзка със зачестилите инциденти с уреди, съоръжения и инсталации, ползващи като гориво втечнени въглеводородни газове, главен комисар Николай Николов е разпоредил на областните звена (в т.ч. и на столичната пожарна) на ГДПБЗН да бъдат извършени проверки в обектите, в които се ползва или съхранява пропан-бутан. В заповедта се конкретизира приоритетно да се проверяват обекти за обществено обслужване с възможност за едновременно пребиваване на повече от 50 човека, газоснабдителни станции и обекти за продажба на пълни бутилки. Особено внимание ще се обърне на спазването на условията, при които е издадено разрешението за строеж, както и на строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, както и на правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите. Акцент ще се поставя на изискванията, отнасящи се за уреди, съоръжения и инсталации за втечнени въглеводороди. В случаи на установени нарушения ще се предприемат административно-наказателни и превантивни административни мерки. При нарушения по наредбата за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове ще се подават сигнали до регионалните отдели "Инспекция за държавен технически надзор".

Наред с това главен комисар Николай Николов е поставил срок, в който областните звена на пожарната трябва да предоставят в ГДПБЗН обобщена информация за възникналите през последните 5 години пожари и други инциденти с уреди, съоръжения и инсталации (включително и в транспортни средства) за втечнени въглеводородни газове, както и причините за тях.

#Николай Николов #пропан-бутан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници