Съдийка обвини Цветанов в клевета

Съдийка обвини Цветанов в клевета
Според Мирослава Тодорова „трябва да се приключи с това говорене по медиите, защото отклонява общественото внимание от сериозните проблеми и в министерството, и в съда“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдия Мирослава Тодорова обвини министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в клевета.

„Със сигурност министър Цветанов извърши нарушение“, каза Мирослава Тодорова пред bTV, като отбеляза, че до седмица ще реши дали да се отнесе в съдебна зала обвинението в клевета.

В последните дни председателят на Съюза на съдиите стана обект на нападки от страна на вътрешния министър, който я обвини, че обслужва и е свързана с организираната престъпност.

Тодорова си навлече гнева на Цветанов заради забавените мотиви по дело срещу наркобос.

По думите на Тодорова клеветата засяга достойнството на човека, а думите на министър Цветанов не са засегнали само нейното достойнство, но и съдийската гилдия, която е важна за реформата в съдебната система.

„Не водя война срещу вътрешното министерство“, заяви председателят на Съюза на съдиите.

Според Мирослава Тодорова „трябва да се приключи с това говорене по медиите, защото отклонява общественото внимание от сериозните проблеми и в министерството, и в съда“.

„Съдът, който съм председателствала, е постановил присъда срещу лицето и други лица“, отбеляза Тодорова по случая с делото, в което е замесен Васил Маникатов – „емблематичен за Европа трафикант на наркотици“, както се изрази Цветанов. Вчера в предаването „Тази сутрин“ вътрешният министър се възмути, че не може мотивите по такова дело да се бавят три години.

„Забавянето е, защото подсъдимите така или иначе са били в затвора“, обясни съдия Тодорова. Тя посочи, че това забавяне не е довело ефективно до това някой да се е отклонил от изпълнението на наказанието си.

„Би следвало управленски да се вземе решение за натовареността на съдиите в големите градове“, каза Мирослава Тодорова.

По думите й за 376 работни дни тя е провела 218 заседания, разгледала е 230 дела и е написала 1000 страници съдебни актове.

„Аз смятам, че това е непосилна човешка натовареност. От една страна, не е честно за почтения съдия, който заради натовареност може да бъде поставен под зависимост от страха от наказания“, каза още Тодорова и заяви, че има обективни причини за забавянето в работата й.

„Не е честно и спрямо гражданите, които не трябва да получават правосъдие на конвейер“, каза още Тодорова.

#Мирослава Тодорова #Тодорова #съдия #Цветан Цветанов #Цветанов #министър на вътрешните работи #дело #клевета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници