Nokia отбелязва 1,5 милиарда телефона с платформата S40

Nokia отбелязва 1,5 милиарда телефона с платформата S40
A A+ A++ A

Утре Nokia ще обяви финансовите си резултати за последното тримесечие на миналата година, които най-вероятно отново ще демонстрират тенденцията за спад в продажбите на смартфоните на компанията или поне на тези с платформата Symbian. Заедно с това очакваме ръст в доставките на обикновените телефони на финландците, продължавайки тренда от предходното тримесечие. Това е добре за Nokia, тъй като именно евтините телефони помагат на компанията да премине периода на преход, в който Symbian постепенно ще отстъпва място на Windows Phone. През миналата година обикновените телефони са донесли около половината от печалбата на Nokia.

Компанията все пак реши да сподели какви са продажбите на най-достъпните й продукти и те са повече от впечатляващи. От пазарната премиера на първия телефон с платформата S40 през 1999 г. досега компанията е доставила цели 1,5 милиарда такива устройства, като юбилейното е било Nokia Asha 303 (продажбата е станала в Бразилия). Финландците смятат, че в момента в света са активни 675 милиона S40 телефона и споделя, че сега продава по 12 такива телефона всяка секунда. Разбира се, сегашната версия на платформата е далеч от оригинала и сред характеристиките й има много, които доскоро бяха запазени само за смартфоните.

Компанията залага на S40 в своята стратегия за следващия милиард и смята, че ефикасното управление на паметта и енергията, които са присъщи на платформата, я правят идеална за осигуряване на комуникация на милионите, които все още не разполагат с телефон или са с ограничени финансови възможности. Още повече че устройствата позволяват изтеглянето на допълнителни приложения, като например популярната игра Angry Birds, и могат да работят със социални мрежи. Всеки ден компанията регистрира по 3,7 милиона изтеглени приложения през S40 телефони.

Наскоро Forbes зададе въпроса дали пазарните анализатори не подценяват серията от бюджетни телефони Nokia Asha, които дебютираха през есента по време на Nokia World. Това е така, защото именно тези телефони ще имат ключово значение за финансовите резултати на компанията. Устройствата предлагат част от функционалността на смартфоните, някои се предлагат с популярната игра Angry Birds и разчитат на процесори с работна честота 1GHz, други имат екрани с необичайно висока пикселна гъстота за толкова евтини модели, а трети предлагат QWERTY клавиатури и могат да работят с 2 SIM карти, което е от решаващо значение за много потребители в Азия и Африка.

Тази стратегия, изглежда, работи - проверка на Forebs е показала, че в средата на януари телефоните Asha се продавали в Индия по-добре от всички телефони с Android, с изключение на бюджетните модели на Samsung. В дългосрочен план развиващите се пазари ще преминат от обикновени телефони към смартфони, но през тази година все още има пазар за евтини устройства с възможности, които размиват границата между тези две категории. И все пак влиянието на Asha ще се усети по-добре през първото тримесечие на тази година, тъй като продажбите на част от устройствата започнаха през последните седмици на 2011 г., а други се появиха през този месец. Оказва се, че и интересът към моделите на европейските оператори е голям и на Nokia се е наложило да преразгледа първоначалните си планове на кои пазари да пусне телефоните, като сега ще ги предлага и в Европа. Например през декември първоначалните доставки на Asha 300 във Финландия са били разпродадени за часове. Основната причина за това е трудното положение, в което се намират много европейски икономики.

http://www.bbc.co.uk/news/business-16712308
http://press.nokia.com/2012/01/25/nokia-hits-1-5-billion-sales-of-revolutionary-series-40-mobile-phones/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници