Американското разузнаване е подслушвало президентите на Мексико и Бразилия

Американското разузнаване е подслушвало президентите на Мексико и Бразилия
САЩ са шпионирали комуникациите на президентката на Бразилия Дилма Русеф, както и на мексиканския държавен глава Енрике Пеня Нието. Снимка: computerworld.bg
A A+ A++ A

САЩ са шпионирали комуникациите на президентката на Бразилия Дилма Русеф, както и на мексиканския държавен глава Енрике Пеня Нието, когато той още е бил кандидат за президентския пост. Това се казва в документи на американските тайни служби, разкрити в неделя вечерта от бразилската телевизия "Глобу", предаде БГНЕС.

Документът е предоставен от бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън и е от юни 2012 г. В него американската Агенция за национална сигурност (АНС) заявява, че се правят опити за получаване на "по-добра информация за комуникациите и събеседниците" на г-жа Дилма Русеф и нейните сътрудници.

В неделя Дилма Русеф, която през октомври има планирано посещение във Вашингтон, е свикала работно съвещание, за да се направи анализ на ситуацията. "Ако тези твърдения се окажат верни, това ще е неприемлива, недопустима практика, която може да бъде окачествена като явно посегателство срещу суверенитета на нашата страна", каза бразилският министър на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу.

Шпионирането на Енрике Пеня Нието, който зае президентския пост в Мексико през декември 2012 г. е ставало, докато той все още е бил кандидат за поста. АНС е подслушвала неговите електронни и телефонни комуникации особено когато той е обсъждал евентуалния състав на бъдещото си правителство.

#Сноудън #Дилма Русев #Енрике Пеня Нието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници