Експерт: Гранулите от палмово масло по южните плажове не са токсични за хората

Експерт: Гранулите от палмово масло по южните плажове не са токсични за хората
Според експерти твърдите гранули палмово масло, изхвърлени през седмицата на плажовете по Южното Черноморие, не са опасни за хората. Снимка: www.cross.bg
A A+ A++ A

„Твърдите гранули палмово масло, изхвърлени през седмицата на плажовете по Южното Черноморие, не са опасни за хората“, заяви пред БНР д-р Люба Павлова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Тя посочи, че във взетите проби няма наличие на нефтопродукти, предаде 24chasa.bg. „Основната съставна част на палмовото масло е палметиновата киселина. Тя не се разтваря във вода и не може да окаже въздействие върху хората.

Това са продукти, които се разтварят в алкохол при температура над 63 градуса“, обясни специалистът. Павлова бе категорична, че хората, които са влизали в морето по време на замърсяването, нямат основание за притеснение.

Експертите отхвърлят възможността причината за замърсяването да е на брегови източник. Вероятният източник е плавателен съд. Оттук нататък ангажимент по установяване на източника има „Морска администрация“. Според Живко Петров - директор на „Морска администрация“ - Бургас, твърде вероятно е палмовото масло да е дошло от кораб.

„Когато имаме заподозрени кораб или кораби, съобразно техния флаг и държава на регистрация, по силата на международните договори ще се обърнем към съответните администрации за проверка на този кораб, където и да се намира“, поясни Петров.

#Живко Петров #палмово масло #договори #кораб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници