Искат преразглеждане на освобождаването на шефа на ДА „Архиви“

Искат преразглеждане на освобождаването на шефа на ДА „Архиви“
Учени от цялата страна изразиха „недоумението и тревогата“ си от смяната на ръководството на Държавна агенция „Архиви“. Снимка: inews.bg
A A+ A++ A

Учени от цялата страна изразиха „недоумението и тревогата“ си от смяната на ръководството на Държавна агенция „Архиви“ и настояха за преразглеждане на взетото от правителството решение в отворено писмо до председателя на парламента Михаил Миков и министър-председателя Пламен Орешарски, съобщиха от Антиправителствената информационна служба, предаде БГНЕС.

Писмото е подписано от 56 преподаватели от Софийския университет, Великотърновския университет, Пловдивския университет и независими изследователи. В него пише: „Обръщаме се към Вас във връзка с решението, с което на 28 август 2013 г. Министерският съвет освободи доц. д-р Мартин Иванов като председател на Държавна агенция „Архиви“ и назначи на негово място г-н Иван Комитски.

Като представители на академичната общност, които са сред най-активните ползватели на архивното наследство, изразяваме своето недоумение и тревога от взетото решение и призоваваме за неговото преразглеждане. Водени сме от убеждението, че председателят на Държавна агенция „Архиви“ е ключова фигура за определянето на държавната политика по опазването, управлението и популяризирането на архивното наследство на страната, а досегашният професионален опит на г-н Комитски поставя редица въпроси за бъдещата политика на тази институция“, се казва в писмото.

Учените настояват всяко бъдещо назначаване на председател на Държавна агенция „Архиви“ да става чрез публична процедура, която да включва възможност за участие на различни лица, които отговарят на изискванията за този пост и са добре приети от професионалната общност, изискване за представяне на концепция от всеки един от кандидатите и публично изслушване на кандидатите, включващо възможност гражданското общество и академичната общност да поставят въпроси за политиката, която ще бъде следвана, и да получат отговор.

#отговор #изслушване #Държавна агенция „Архиви“ #Иван Комитски #Мартин Иванов #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници