ДАНС е по следите на съмнителни операции за над половин милиард лева

ДАНС е по следите на съмнителни операции за над половин милиард лева
На ДАНС за тази година са отпуснати 85 млн. лв., като 80 млн. лв. от тях са предвидени за заплати на персонала, а останалите 5 за текуща издръжка. Снимка: argumenti-bg.com
A A+ A++ A

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е обработила 1071 уведомления за съмнителни операции по Закона за мерките срещу изпирането на пари на обща стойност 270.2 млн. евро. Това е обявено в отчета й за степента на изпълнение на утвърдените политики и програми за първото полугодие на 2013 г., съобщава в. "Сега".

Такива отчети има, откакто предишният финансов министър Симеон Дянков прокара политиката на програмни бюджети. С тях всяко подобно ведомство се опитва да защитава отпусканите му милиони.

На ДАНС за тази година са отпуснати 85 млн. лв., като 80 млн. лв. от тях са предвидени за заплати на персонала, а останалите 5 за текуща издръжка. За първата половин година ДАНС е изхарчила близо 39 млн. лв., което e 45 на сто от целия бюджет.

Според отчета образуваните оперативни преписки за съмнителните операции са 462.

Самата ДАНС пък е изпратила 309 сигнала до МВР и прокуратурата на обща стойност 339 549 311 евро. Те са подадени, след като Агенцията е получила от търговските банки уведомления за 104 893 операции в брой за над 30 000 лв.

Освен това в ДАНС са влезли 2759 уведомления от други задължени по закон лица - хазартни оператори, адвокати, нотариуси, фондации и др. Всички те са въведени също в електронен регистър, както и банковите съобщения. Отделно от това в ДАНС са получени 689 уведомления за пренос на парични средства през граница - 531 за внос и 158 за износ.

Със заповед на министъра на финансите са спрени само 8 операции на стойност 544 880 евро. Материалите по тях са пратени по компетентност на съответната прокуратура.

#ДАНС #Симеон Дянков #МВР #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници