Орешарски: Предстои истинското сътрудничество с Китай

Орешарски: Предстои истинското сътрудничество с Китай
Орешарски е категоричен, че сътрудничеството с Китай тепърва ще се задълбочава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Китай е страната с втората най-голяма икономика в света, с голям потенциал за растеж в сравнение с други водещи икономики, така че в това отношение перспективата за сътрудничество с Китай е отлична."

Това заяви в интервю за агенция Синхуа министър-председателят Пламен Орешарски в навечерието на своето посещение в китайския град Далиен, цитиран от БГНЕС. В Далиен той ще участва в летния Давоски форум, който ще се проведе там от 11 до 13 септември.

"Вярвам, че истинското сътрудничество тепърва предстои, без да подценявам формите на сътрудничество, постигнати досега", категоричен е премиерът.

Орешарски изрази задоволство от инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, обявена през април във Варшава, и заяви, че това партньорство е част от по-широко партньорство между Китай и ЕС.

Българският премиер даде положителна оценка на предоставения от Китай кредит в размер на 10 милиарда долара, особено в контекста на глобалната криза след 2008 г. Китайската инициатива е много навременна в тази връзка, изтъкна той.

"Но аз гледам на тази инициатива и като на начин за задълбочаване на сътрудничеството в средносрочен и дългосрочен план, не само като финансови ресурси, които биха могли да бъдат използвани само веднъж главно за инфраструктурни проекти", отбеляза Орешарски.

Той би искал повече бизнес инициативи от частния сектор и задълбочаване на сътрудничеството с китайски компании, които също да участват в усвояването на кредитните линии. Във връзка с икономическите и търговски отношения между България и Китай премиерът заяви, че тенденцията в последните години на постоянен растеж на двустранната търговия е задоволителен и китайски компании са проявили силен интерес за инвестиции в България.

В същото време той подчерта, че има значителен потенциал за увеличаване на търговията и за привличане на повече инвестиции от китайски компании в България, защото след присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. тя предлага пазар от 500 милиона потребители в целия съюз.

"Аз лично смятам, че най-големите резерви за китайски инвестиции в България варират в различни сектори – от инфраструктурата до инвестициите на частните компании, които могат да използват България, за да организират производствена дейност с идеята за лесен достъп до европейския пазар", заяви Орешарски.

"Но не трябва да подценяваме и потенциала на двустранната търговия и износа на земеделски продукти от България до Китай", допълни той. Според него България и Китай могат да си сътрудничат в производствения сектор с цел износ към трети страни, особено държави-членки на ЕС.

Орешарски вижда потенциал и в туристическия сектор, тъй като само 3000 китайски туристи посещават България всяка година, а това е съвсем малка част от 70-те милиона китайски туристи. Той каза още, че България е приятелска страна на всички китайски граждани, включително китайските инвеститори.

Колкото до очакванията му за участието му летния Давоски форум, Орешарски заяви, че очаква да установи контакти с колегите си, да се срещне с големи бизнес лидери и иска да чуе какво водещите анализатори прогнозират за развитието на глобалната икономика и азиатския регион, който е регионът с най-динамично развиваща се икономика в света.

#Пламен Орешарски #Китай #Варшава #Синхуа #Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино