София отбеляза Международния ден на Холокоста

София отбеляза Международния ден на Холокоста
На 27 януари по решение на Общото събрание на ООН от 2005 г. светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Снимка: msnbc.msn.com
A A+ A++ A

На 27 януари по решение на Общото събрание на ООН от 2005 г. светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

По този повод Организацията на евреите в България „Шалом“, организацията „Американ Джоинт“ – България, и Фондация „Етнопалитра“ организираха в Еврейския културен дом в София дебат на тема „Омразата днес. Ненаучените уроци на Холокоста“, съобщи БНР.

Участваха представители на „Шалом“, на държавната и общинската администрация, дипломати, общественици, журналисти и други.

Представена бе документална експозиция за Холокоста и спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

27 януари е датата, на която през 1945 година Червената армия отваря вратите на Освиенцим.

През годините на Втората световна война там са били депортирани над 1 милион евреи от цяла Европа, 140 хиляди поляци, десетки хиляди военнопленници.

Освиенцим се превърна в синоним на най-зловещите кошмари на човечеството. България обаче не допусна депортирането на свои граждани от еврейски произход до лагерите на смъртта.

#„Шалом“ #Организацията на евреите в България #Холокост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници