Никола Казаков: 1600 са настанени в центрове за бежанци до момента

Никола Казаков: 1600 са настанени в центрове за бежанци до момента
Заложените средства за подпомагане на бежанците в бюджета са достатъчни за момента. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Към днешна дата настанените в центровете на Държавната агенция по бежанците са 1600 души, а на външен адрес са настанени 1500 души, 230 от тях са без документи, заяви пред БНТ председателят на Държавната агенция по бежанците към МС Никола Казаков.

Казаков посочи, че по силата на Закона за убежище на бежанците, когато има въоръжен конфликт в дадена страна и хората бягат от него поради опасност от посегателства, на тях им се предоставя статут на бежанци.

„Има и препоръка на Върховния комисариат на бежанците за предоставяне на статут на бежанец на сирийците - тоест предполага се, че всички сирийски бежанци ще получат статут на такива в страната ни, но това не означава, че ще го получат на всяка цена“, допълни Казаков.

„Срещу този статут човек получава правата за постоянно пребиваване в България, т.е. всички права на български гражданин – той може да пътува, да работи, той е здравноосигурен, децата му могат да учат в училище“, обясни той.

Бежанците могат да влязат в интеграционна програма на ДАБ, която не е задължителна, но оказва конкретна помощ – обучение по български език за шест месеца, както и някои квалификации в рамките на още три месеца.

За всеки присъствен ден в рамките на обучението те получават по 4 лева, транспортни карти, еднократна социална помощ по българските закони, както и пари за квартира за шест месеца в зависимост от членовете на семейството – от 170 до 450 лева, отбеляза председателят на Агенцията по бежанците.

Заложените за това средства в бюджета са достатъчни за момента.

„Ако говорим за посрещане на бежанския натиск, тук финанси вече се осигуряват от Министерството на финансите. За целта има създаден Национален оперативен щаб с два тактически подщаба“, обясни Казаков.

Този в Елхово наблюдава външната граница, координира работата и контролира, докато основната задача на другия щаб в Хасково е осигуряване и търсене на допълнителни сгради за настаняване.

#Никола Казаков #Сирия #България #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници