Получаваме 32 млн. евро по програма „Храна за бедните“

Получаваме 32 млн. евро по програма „Храна за бедните“
Министър Златанова обяви, че до 2020 г. бедните ще получат храна на стойност 32 млн. евро. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„32 милиона евро ще получи България за периода 2014-2020 година по програмата „Храна за бедните“. Тя ще се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика и финансирането е от Европейския социален фонд, по който страната ще получава европари.“

Това обяви пред журналисти в петък вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от „Стандарт“.

„През следващия програмен период през 2014-2020 година общините, които не попадат в обхвата на определението за селски район, ще получат европейски средства за няколко основни дейности от програмата „Регионално развитие“, посочи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Социална инфраструктура, образователна инфраструктура, транспорт – градски, и мерки за икономически растеж. Няма да бъдат допустими ВиК. Идеята е до 20% от ресурса на интегрираните планове да бъдат заделяни. С най-голяма степен на подготовка на европрограмите, които ще се финансират от 2014 година, са „Регионално развитие“, „Човешки ресурси“ и „Околна среда“.

Не са изпратени за съгласуване с ЕС програма „Конкурентоспособност на икономиката“ и новите програми „Образование и наука“ и „Добро управление“, която включва развитие на електроните административни услуги. За да се намали рискът от загуба на европейски средства през сегашния период, до края на 2013 година са предприети мерки със срок за изпълнение за всяка от програмата, добави още Зинаида Златанова.

„Разрешихме с решение на МС наддоговаряне в размер на 10% по всички програми, защото това ни дава гъвкавост. По програма „Околна среда“ се прави анализ за прехвърляне на европейски средства от схемата за финансиране на депа за отпадъци към „Техническа помощ“.

По програмата „Конкурентоспособност на икономиката“ ще се ускори изплащането на европари по проектите, по които се изпълняват.

#Зинаида Златанова #ЕС #европари #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници