Недостатъци на идентификацията чрез пръстов отпечатък

Недостатъци на идентификацията чрез пръстов отпечатък
A A+ A++ A

С премиерата на iPhone 5s на дневен ред отново излезе темата за идентифициране чрез биометрични данни, и по-точно чрез пръстови отпечатъци. Новият смартфон на Apple разполага със сензор за такива, който е вграден в основния бутон на телефона. Тази функция може и да се изключи, но ако е активирана, потребителите могат с докосване да отключват телефоните си и да оторизират покупки в iTunes.

За да тушира опасенията, че тази информация може да се озове в неподходящи ръце, Apple обяви, че тя се съхранява в специална защитена зона в процесора A7, не се изпраща до сървърите на компанията и не е достъпна за други приложения.

Всичко това звучи добре, но е важно да се обърне внимание на нещо друго, пише BoingBoing - биометричните данни да са особено подходящи за идентификация, тъй като веднъж компрометирани, те не могат да бъдат променени, както това може да стане с една парола например. За разлика от паролата обаче, човек оставя пръстови отпечатъци навсякъде и те могат лесно да бъдат събрани.

Преди време в знак на протест срещу плановете на германския министър Волфганг Шойбле за въвеждане на лични карти с биометрични данни, хакери от Chaos Computer Club свалиха отпечатъците му от чаша и ги разпространиха на плака в 10 000 тираж в списание.

Точно в това е проблемът - биометричните данни на всеки от нас (ретина, отпечатъци, ДНК, геометрия на ръката, походка и т.н.) са уникални, но могат лесно да бъдат копирани от чуждо лице без знанието или разрешението ни. Ако това стане, след това няма как да сменим отпечатъците си, характеристиките на ретината или пък нашето ДНК.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници