Приемни семейства са готови да се грижат за сирийските деца

Приемни семейства са готови да се грижат за сирийските деца
Приемни семейства са готови да се грижат за сирийските деца.
A A+ A++ A

Експресно допитване до членовете на Националната асоциация за приемна грижа показва, че 20% (около 40 приемни семейства) от членовете на асоциацията са готови да приемат сирийски деца бежанци, настанени в бежанските лагери у нас, съобщи Дарик.

В допитването са участвали повече от 200 семейства от цялата страна, съобщиха от асоциацията. Тя е готова да проведе информационна кампания сред членовете си за възможността да се погрижат за дете бежанец, настанено в българските бежански лагери. По неофициални данни 70 сирийски деца в бежанските лагери у нас са пристигнали в страната, непридружени от родителите си или други възрастни.

Държавата има възможност да ги настани в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. В същото време, по данни на Агенцията за социално подпомагане, в близо 300 приемни семейства няма настанени деца.

Когато не могат да бъдат намерени родителите или други членове на семейството, на детето бежанец се осигурява същата закрила, както на всяко друго дете, постоянно или временно лишено от неговата семейна среда по каквато и да било причина, се посочва в Конвенцията на ООН за правата на детето, която е ратифицирана и от България през 1991 г. Една от мерките за закрила, според националното законодателство, е настаняването в приемно семейство, посочват от асоциацията.

#ООН #България #бежанци #сирийци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници