6,5 млн. лева решават проблемите в „Български пощи“ до края на 2013 г.

6,5 млн. лева решават проблемите в „Български пощи“ до края на 2013 г.
„Ще искаме остатъкът от сумата до 22 милиона за 2011 г. да бъде разсрочен за следващите 3 години и да бъде платен от държавния бюджет“, посочи министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Намерили сме резерви от 6,5 млн. лева за решаване на проблема в „Български пощи“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и добави, че тези средства ще решат проблема на „Български пощи“ до края на 2013 г., предава „Фокус“.

„От особена важност е в следващия бюджет да залегне реалната сума, която трябва да покрие универсалната пощенската услуга, която извършва „Български пощи“, и тя според министерството е в рамките на 14 милиона лева за 2012 г.“, коментира Папазов.

„Ще искаме остатъкът от сумата до 22 милиона за 2011 г. да бъде разсрочен за следващите 3 години и да бъде платен от държавния бюджет“, посочи министърът.

„Заварихме „Български пощи“ на 11 милиона лева загуба миналата година, тази година те се движат в същите рамки. Основният проблем е заплащането на универсалната пощенска услуга, която в момента се компенсира за 2011 г.“, посочи Папазов.

Според него след освобождаването на пазара единствените задължени по закон да извършват такава обществена услуга са „Български пощи“.

„Има изработена методика, която казва, че за 2012 г. тази компенсация трябва да бъде в рамките на около 22 млн. лева. Министерството на транспорта е срещнало затруднения, защото в бюджета са били залегнали само 2 милиона лева“, посочи Папазов.

Министърът отбеляза, че с решение на Министерския съвет още в първите дни на правителството средствата са били прехвърлени към „Български пощи“, но те не са били достатъчни за компенсиране на услугите.

Папазов посочи, че търсенето за допълнителни средства не е спирало.

„В момента сме подготвили решение на Министерския съвет, което внасяме на утрешното заседание, и се надяваме въпросът да бъде решен, като сме намерили в министерството ни резерви за 6,5 милиона лева“, каза Папазов.

„Заедно с това се подготвя програма за оздравяване, в която са поканени да участват всички заинтересовани страни и синдикалните партньори“, посочи министър Папазов.

#"Български пощи" #Данаил Папазов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници