Ходорковски получи наградата „Лех Валенса“

Ходорковски получи наградата „Лех Валенса“
Ежегодната награда „Лех Валенса“, на името на лидера на полския синдикат „Солидарност“, беше присъдена на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Ежегодната награда „Лех Валенса“, на името на лидера на полския синдикат „Солидарност“, беше присъдена на бившия петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, който излежава 11-годишна присъда в затвор в Русия, предаде БГНЕС.

„Ходорковски, който постави икономическата свобода, гражданските ценности и социалната справедливост в основата на обществената си дейност, следвайки я гордо и с постоянство въпреки политическите си опоненти“, съобщи бившият полски президент и носител на Нобелова награда за мир в комюнике.

Бившият директор на руския петролен гигант „Юкос“ и съдружникът му Платон Лебедев бяха осъдени през 2005 г. на осем години затвор заради мошеничество и данъчни измами. През декември 2010 г. присъдата беше удължена на 14 години след второ дело за кражба на петрол и пране на пари на стойност 23,5 млрд. долара.

На втора инстанция тя беше намалена. Създадената през 2008 г. награда, която е придружена с чек за 100 000 евро, „отличава хора, които се борят за разбирателство и солидарно сътрудничество между народите в името на свободата и ценностите на движението „Солидарност“.

#Михаил Ходорковски #Лех Валенса #Юкос #Платон Лебедев #евро #долара #ценности

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино