Windows 8 за ARM вече е в стабилен етап на разработка

Windows 8 за ARM вече е в стабилен етап на разработка
A A+ A++ A

Докато очакваме през февруари да се появи първата бета версия на Windows 8 за x86 процесори, Microsoft не спира работата по варианта, който ще е съвместим с архитектурата ARM. За съжаление той няма да е достъпен за тестване от крайни потребители, но от CNET са успели да получат интересна информация за тази версия от свои източници. Според нея Windows 8 за ARM вече се намира в стабилен етап на разработка и през февруари ще бъде изпратен към хардуерните партньори. Това е добра новина, тъй като друг източник твърди, че през октомври Microsoft е показал толкова нестабилна версия, че едва ли не е уплашил представителите на компютърната индустрия, които са я видели.

Другата добра новина е, че от публикацията на CNET става ясно, че устройствата с ARM процесори ще бъдат значително по-евтини - например един от топмоделите, демонстрирани по време на CES 2012, ще е със стотици долари по-евтин с ARM процесор, отколкото с чип на Intel. Това означава, че концепцията за ултрабук лаптопи, която усилено промотира Intel, ще срещне сериозна конкуренция в ценово отношение към края на годината, когато се появят първите устройства с Windows 8. Още повече че според източник на изданието двете версии на платформата ще бъдат готови по едно и също време, макар че други източници твърдят, че вариантът за ARM ще закъснее.

Intel може и да се окаже големият губещ от решението на Microsoft да поддържа и ARM, но има една област, в която компанията има предимство - наличните приложения. Авторите на софтуер за Windows тепърва ще трябва да компилират приложенията си, за да осигурят съвместимост с ARM, и в началото вероятно няма да има много налични заглавия. Източниците на CNET твърдят, че в момента все още няма x86 приложения на трети страни, които да имат варианти за ARM, но от друга страна, има още поне 5-6 месеца до премиерата на Windows 8 и това може да се промени. Според информацията това е основната причина Microsoft да внимава с демонстрациите на Windows 8 за ARM и компанията полага усилия, за да осигури голяма колекция от приложения за началото на продажбите на платформата.

http://news.cnet.com/8301-13924_3-57367694-64/windows-8-stable-on-arm-going-to-developers-soon-say-sources/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници