Сърдечните заболявания са 66% от смъртността в България

Сърдечните заболявания са 66% от смъртността в България
„Делът на сърдечно-болните е значителен и това се определя от начина на живот“, отбеляза д-р Ацев. Снимка: www.myleksikon.com
A A+ A++ A

Около 66% е делът на сърдечните заболявания в цялостната смъртност , заяви пред „Фокус“ кардиологът в СБАЛССЗ „Света Екатерина”, д-р Борислав Ацев.

Пациентите, които получават инфаркт, годишно са между 10 хил. и 15 хил., а още повече са инсултите, посочи д-р Ацев във връзка със Световния ден на сърцето – 29 септември.

„Делът на сърдечно-болните е значителен и това се определя от начина на живот“, отбеляза той.

„Тъй като тази година в деня на сърцето е акцентирано на здравето на подрастващите и на жените, мога да кажа, че смъртността при всяка трета жена е от сърдечно-съдови заболявания“, добави д-р Ацев.

„Това, което все още е проблем в българското общество, е профилактиката. Защото ако намалим хипертонията, т.е. ако адекватно се лекува хипертонията, диабетът, повишеният холестерол и се намали тютюнопушенето, тогава тези наследствени заболявания няма да се проявяват толкова често“, коментира кардиологът.

„Що се отнася до лечението, то става на базата на една ранна подготовка за профилактика чрез начина на живот – повече движение, по-малко мазнини в храната, повече плодове и зеленчуци“, каза д-р Ацев и добави, че „това е въпрос на възпитание още в семейството, в училище“.

„Това означава, че трябва да има активно участие на пациента в регулиране, намаляване на рисковите фактори. Не може да стане само с дейността на лекаря, с лекарства. Колкото е важна ролята на лекаря, толкова е важна ролята на пациента. Лекарят може да дава съвети, да определя какъв трябва да бъде начинът на живот на пациента, но пациентът трябва да бъде доста организират, дисциплиниран и да осъзнава какво трябва да направи, за да съхрани здравето си”, обясни д-р Ацев.

#инфаркт #инсулт #сърдечносъдови заболявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници