След Гоце Делчев Македония ни открадна и цървулите

След Гоце Делчев  Македония ни открадна и цървулите
Снимка: www.art-kb.com
A A+ A++ A

След като ограби половината ни история, Македония посегна и на свещения български цървул. Тези дни в западната съседка се чуха гласове, че той е измислен от потомците на Александър Македонски, пише Росен Тахов в „24 часа“.

Македонистите твърдят, че те основали най-старата славянска държава. Наричала се „Славуния“, а българите в нея били малка група завоеватели. Смелите македонци се сражавали за своята независимост, обути в цървули, а на българите нозете били увити в парцали.

По тази причина македонците били бързи като стрели и печелили битка подир битка. Българите пък се препъвали на всяка крачка и търпели поражение след поражение.

Истината е, че от всички балкански народи ние имаме най-съществен принос в историческия развой на цървулите. Още в далечната 1883 г. опинците са предмет на парламентарен дебат. От щавена или нещавена кожа да е най-масовата обувка, обсъждат депутатите на 22 ноември. Повечето пледират да се забранят нещавените, защото разнасят зарази. Има обаче и такива, които са на различно мнение.

Марко Велев например се обръща към аудиторията: „Господа! Както се види, ще се запрети и на онези, които имат 20-30 говеда домазлък и имат 30 души вкъщи, ако някое от тях умре, да не могат от кожата да си направят цървули, а да ходят в централния град, е, господа, и да дават толкова си пари за щавени опинци. Да не могат да заколят една крава, когато остарее, и да облекат своите деца“, пише Тахов.

В началото на септември скандален каталог, в който Гоце Делчев е обявен за македонски национален герой, предизвика оттегляне на България от изложба в Белград.

#Македония #Гоце Делчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници