Здравната каса предупреди за редица проблеми в онкологичната помощ

Здравната каса предупреди за редица проблеми в онкологичната помощ
„През първото тримесечие сме изплатили 38,5 милиона лева за препарати за онкоболни, през второто тримесечие – 42 млн. лева, за третото – 44 млн. лева, колкото се очакват и за четвъртото“, посочи д-р Тодорова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В онкологичната помощ има изключително много проблеми, заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

„Изписваме скъпи лекарства, но не се интересуваме какво се случва с пациента, как той понася терапията. Друг проблем е процедурата, по която се изписват препаратите“, добави д-р Тодорова, като според нея има много неща, върху които да се работи, предава „Фокус“.

Доц. Татяна Бенишева от Националния съвет по цени и реимбурсиране посочи, че цените на лекарствата за онкоболни не могат да бъдат фиксирани.

„Лечебните заведения трябва да ползват базата данни, която ползваме. Основен проблем са призрачните продукти, които идват с по-ниска цена, но не стъпват на пазара по неясно каква причина“, отбеляза доц. Бенишева.

„Пациентите са изключително недоволни. Чуждите държави профитират от това, че много пациенти отиват да се лекуват в чужбина. Нашите цени са най-ниски в Европа. Трябва да обединим усилия около ценообразуването и договарянето“, каза още тя и допълни, че е необходима цялостна стратегия.

Д-р Мария Рачева, онколог от Велико Търново, заяви, че НЗОК се задължава да обезпечи необходимостта от лекарства, но на практика тя няма контрол – „нито върху срока им, нито върху годността, нито кога искат или не да внесат тези лекарства“.

„Касата не може да контролира тези представители. Ние сме принудени да правим търг след търг. Играят на обществена поръчка, спечелват някаква цена, после не внасят лекарствата. Трябва да се направи така, че НЗОК, която заплаща тези медикаменти на изпълнителите на медицинска помощ, директно да заплаща медикаментите на притежателите, които имат решение за употреба или на техните упълномощени лица”, добави д-р Рачева.

„Хубаво е да има хубава апаратура, но трябва да има и специалисти”, каза още тя.

„Профилактиката по отношение на онкологията не е ефективна. Имаме проблеми с нормативна база, с това, което трябва да се случи, за да се отпуши системата“, заяви д-р Сотир Караниколов, онколог от Шумен.

Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов смята, че е необходима по-професионална дискусия, където всички виждания да бъдат разгледани, преценени и бъдат взети в дневния ред.

„Няма профилактика. Очевидно няма диагностика. Има между 15 и 20 нерешени проблема“, добави Таушанов.

Управителят на НЗОК заяви още, че се очертава дефицит в касата за терапията за онкоболни.

„През първото тримесечие сме изплатили 38,5 милиона лева за препарати за онкоболни, през второто тримесечие – 42 млн. лева, за третото – 44 млн. лева, колкото се очакват и за четвъртото“, посочи д-р Тодорова.

„Има обяснение за това в положителна посока. Продължителността на живот се увеличава. Излизат нови, добри препарати, които увеличават продължителността на живота“, отбеляза тя

„От 70 фирми, заявили желание за отстъпки, 38 са направи отстъпка с 5%. Най-високата отстъпка за препарат от 300 лева е 90 лева, което е повече от 30%“, подчерта д-р Тодорова.

Според нея има много такива примери.

„Има лечебни заведения, които са заявили 60% от даден продукт с нулева отстъпка“, посочи тя.

„За един и същ продукт касата заплаща 19 различни цени. Само в онкопрепаратите се получават такива разлики“, обясни д-р Румяна Тодорова.

#НЗОК #Румяна Тодорова #онкоболни #дефицит #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино