Започва Курбан байрам

Започва Курбан байрам
Празникът е свързан със силата на вярата и готовността за жертвоприношение в името на Аллах и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Снимка: www.europe.bg
A A+ A++ A

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва във вторник с молитва в 1100 джамии в страната и ще продължи четири дни.

Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани — овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.

След байрамския намаз (молитва) следва проповед на имама и молитва за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество.

В първия ден на байрама трябва да се даде садака (подаяние).

Празникът е свързан със силата на вярата и готовността за жертвоприношение в името на Аллах и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

#Курбан байрам

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници