Албания да получи статут за членство в ЕС, Македония да преговаря

Албания да получи статут за членство в ЕС,  Македония да преговаря
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

В няколко доклада за напредъка на Западните Балкани, представен в сряда, Европейската комисия препоръчва Албания да получи статут на страна — кандидат за членство в ЕС, и за пети пореден път — да започнат преговори за присъединяване с Македония.

Комисията прави също оценка на напредъка в процеса на присъединяване към ЕС, отбелязан през миналата година на други места в Западните Балкани и в Турция, съобщиха от ЕК.

Предвид решението на исландското правителство да задържи преговорите за присъединяване съкратен доклад за Исландия прави преглед на актуалното положение по отношение на съответствието с изискванията на ЕС.

Стратегията за разширяването, която беше приета, затвърждава уместността на критериите за членство от Копенхаген, установени от ЕС преди 20 години. Те включват върховенството на закона, което остава категорично в същината на процеса на разширяване.

Съответните държави трябва да се справят с проблеми като съдебната реформа и борбата срещу организираната престъпност и корупцията на ранен етап от преговорите за присъединяване, за да покажат стабилни постижения, изразени в трайни резултати.

Скорошните събития в редица от държавите в процес на присъединяване показаха колко е важно да се укрепят демократичните институции и демократичните процеси да станат по-обхватни.

Всички страни от Западните Балкани и Турция трябва да предприемат по-нататъшни реформи, за да гарантират, че се спазват на практика принципите за свобода на словото и правата на хората от малцинствата, в т.ч. ромите.

Необходимо е да се предприемат по-решителни мерки, за да бъдат защитени други уязвими групи от дискриминация, по-специално въз основа на сексуалната ориентация.

Комисията ще обърне по-приоритетно внимание на тези въпроси в процеса на присъединяване, включително чрез предприсъединително финансиране с подходяща насоченост.

#Македония #Албания #ЕК #ЕС #Европейската комисия #Западни Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници