5500 лева глоба за отровни обувки в Пещера

5500 лева глоба за отровни обувки в Пещера
Според съдиите е неоснователен и доводът на производителя, че тази партида е от работни обувки. Снимка: "Марица"
A A+ A++ A

Районният съд в Пещера потвърди наложена от Комисията за защита на потребителите глоба от 5500 лева на производител, чиито обувки съдържали 6-валентен хром 14 пъти над допустимите норми, съобщи „Марица“.

Химикалът е под строг контрол от институциите, тъй като е установено, че при повишено съдържание преминава през кожата, предизвиква алергични реакции, включително шок, атакува и може да увреди сериозно бъбреците, причинява онкологични заболявания.

Според съдиите е неоснователен и доводът на производителя, че тази партида е от работни обувки. В приложено към делото експертно становище се казва, че дори и да е малко над нормата - 5 мг/кг, вместо допустимите 4, химикалът може да предизвика алергична реакция, а в по-големи дози е канцерогенен. Установеното количество в чифтовете дамски обувки е 42.2 мг/кг.

От дружеството се опитали да атакуват решението с контрапроба в лаборатория, която показвала, че химикалът е в норма. Съдиите обаче контрират, че няма никакви гаранции откъде са взети представените за изследване материали и дали са били точно с този хастар, в който са намерени убийствените дози хром.

#пещера #обувки #Комисията за защита на потребителите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници