Ситуацията с бежанците сварила България недобре подготвена

Ситуацията с бежанците сварила България недобре подготвена
"Щабът работи и правителството е пряко ангажирано с решаването на създалата се кризисна ситуация", посочи Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ситуацията със сирийските бежанци свари страната ни недобре подготвена, а потенциалът за възникване на бежански проблем е бил подценяван през последните години“, заяви министърът на външните работи, Кристиан Вигенин.

Според Вигенин, решаването на кризата с бежанците изисква пълна мобилизация и изключително отговорен подход не само от страна на българското правителство, но и от всички български институции.

Външният министър не смята, че проблемът ще бъде решен в близките месеци.

По думите му, дори бежанският поток да секне, за хората, потърсили закрила в страната ни, и особено за техните деца, следва да бъдат създадени нормални условия за съществуване за времето, в което пребивават в България, в очакване на бежанския си статут.

"Щабът работи и правителството е пряко ангажирано с решаването на създалата се кризисна ситуация", посочи Вигенин.

"На свое извънредно заседание през следващата седмица ще се обсъди и приеме, наред с неотложните мерки, и средно- и дългосрочен план за справяне с проблема. Решението за изграждане на преградни съоръжения в участъците по границата ни с Република Турция, където контролът е най-затруднен, е взето и ще започне незабавно", добави той.

Вигенин подчерта, че България има нужда от европейската солидарност и ще продължи да настоява за намиране на общоевропейско решение на проблема с бежанците, като страната ни получава и към настоящия момент помощ от ЕС и от други международни организации.

Предстои до края на тази година, и особено в началото на следващата да бъде предоставена допълнителна помощ.

"Не трябва, обаче, да създаваме илюзията, че ЕС може да реши вместо нас този проблем", подчерта Вигенин.

Очаква се България да запише темата за миграцията и общия европейски подход към миграционните процеси сред основните приоритети на ротационното председателство на ЕС, което поема в началото на следващата година.

#Кристиан Вигенин #Сирия #бежанци #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници