Янева наказана със „забележка“ за просрочени дела

Янева наказана със „забележка“ за просрочени дела
Председателят на СГС бе оправдана от комисията за конфликт на интереси по случая със „Софийски имоти“, а след това прокуратурата не протестира решението. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева беше наказана със „забележка“ от Висшия съдебен съвет (ВСС) за забавени от нея 43 дела.

Предложението на дисциплинарния състав бе одобрено със 17 гласа „за“, а двама от членовете на съвета се въздържаха, съобщи „Медиапул“.

Преди две седмици ВСС наказа председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за 2 години заради 57 забавени от нея дела.

Така ръководителят на силно критичния към статуквото в системата съдийски съюз се оказа с най-тежкото наложено наказание заради просрочените решения на съдиите от наказателната колегия в СГС.

На този фон Янева, която стана причина за скандала с действията си по делото „Софийски имоти“, се отърва с възможно най-лекото наказание, коментират от изданието.

Преди два месеца пък ВСС наказа съдия Владимир Астарджиев с 10% намаляване на заплатата заради забавянето на 31 дела, които са с 12 по-малко от тези на Янева.

Проверката на наказателната колегия бе извършена през юли от съдебния инспекторат, след като се разбра, че Владимира Янева е забавила делото „Софийски имоти“, при положение че преди години е сключвала от името на баща си изгодни сделки с подсъдими шефове на дружеството.

Председателят на СГС бе оправдана от комисията за конфликт на интереси по случая със „Софийски имоти“, а след това прокуратурата не протестира решението. Етичната комисия във ВСС също не откри проблем с поведението на Янева.

От проверката на Инспектората стана ясно, че Мирослава Тодорова и Владимира Янева имат най-много просрочени дела. Председателят на съдийския съюз е с 57, а шефът на градския съд е с 43 просрочени дела.

Във въпросния период обаче Тодорова е разгледала 436 дела, от които е приключила 333, докато Янева е разгледала 369 и е приключила 270 от тях.

Справката за натовареността на съдиите в СГС показва, че и през 2011 г. Янева е сред най-слабо натоварените магистрати.

#Софийски градски съд #СГС #Владимира Янева #председател на СГС #забележка #Висшия съдебен съвет #ВСС #ДЕЛА #Съюза на Съдиите #България #Мирослава Тодорова #Софийски имоти #Владимир Астарджиев #магистрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници