Каруцари на протест срещу забрана за движение в Пловдив

Каруцари на протест срещу забрана за движение в Пловдив
В Чехия е имало подобен проблем, който бил решен чрез регистър на всички каруцари, които са били принудени да изкарат курс за управление на жива тяга.
A A+ A++ A

Каруцари в Пловдив протестират заради пълната забрана за движение на каруци в града, съобщи общинският съветник от ДПС, Бранимир Иванов.

Водачите на около 50 каруци са се събрали в „Столипиново” на предупредителен мирен протест, предава „Фокус“.

„Хората се борят за оцеляване, този протест не е политически. Никой от протестиращите каруцари не е изразил мнение за оставки”, посочи Иванов.

„Викът им е бил за оцеляване и е провокиран от решението на Общинският съвет да забрани движението на каруци в целия град от средата на октомври. Проблемът с тоталната забрана на каруците в града под тепетата касае около 400 каруцари и техните семейства, които са около 10-членни. Това значи около 4000 души в града да бъдат обречени на глад”, коментира Бранимир Иванов.

Повечето от водачите на животинска тяга са десето поколение каруцари и са притеснени за оцеляването си, особено през зимата, тъй като това е основният им поминък.

На протеста не са присъствали каруцари от други квартали на Пловдив, въпреки готовността си, заради забраната за движение на каруци по главните булеварди.

Групата на ДПС подготвя предложение до Общинския съвет, с което да се предложат алтернативни начини, а тоталната забрана да се преосмисли.

В Чехия е имало подобен проблем, който бил решен чрез регистър на всички каруцари, които са били принудени да изкарат курс за управление на жива тяга.

Бранимир Иванов смята, че „е добре да се направи обмяна на опит с тях“.

На протеста в четвъртък, 70-годишен каруцар показал книжка от 1964 г. за завършен курс за управление на кон, което предизвикало умиление сред протестиращите.

„Друг вариант за алтернативно решение на проблема е превръщането на много от каруците във файтони. Пловдив е туристически център, има много хотели и туристи. Това би било доходен бизнес”, каза още Иванов.

#протест #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници