Плевнелиев наложи вето на мораториума за земята

Плевнелиев наложи вето на мораториума за земята
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България, приет на 24 октомври 2013 г.

С приетия закон се променя и Законът за българското гражданство. Държавният глава подкрепя усилията на всички институции да създават благоприятен климат за привличане на инвестиции в икономиката ни, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

С промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в Република България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Приетата разпоредба не е нова. Този текст действаше до началото на 2013 г.

Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит.

Върнатите за ново обсъждане разпоредби засягат и придобиването на българско гражданство. Една година след получаване на статут на постоянно пребиваващ лицето ще може да стане български гражданин при облекчени условия, като увеличи инвестицията до 2 млн. лева.

#Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници