Елизабет II на престола от 60 години

Елизабет II на престола от 60 години
Кралицата е една от най-обичаните личности в историята на Великобритания. Снимка: „Мениджър“
A A+ A++ A

Днес се навършват 60 години от възкачването на престола на британската кралица Елизабет Втора.

Тя заема поста си през 1952 г., след като баща й крал Джордж Шести издъхва в съня си. Самата коронация на Елизабет Александра Мери, както е името й, е на втори юни 1953 г., припомня bTV.

Едва на 25 години младата принцеса научава за смъртта на баща си, докато е на сафари в Кения. Тя се прибира бързо в родината си и се подготвя за работата, която ще обхване целия й живот.

Елизабет успява да се омъжи, преди да застане начело на страната. През 1947 г., когато е още 21-годишна, тя минава под венчило с принц Филип.

Двамата се запознават, когато Елизабет е едва на 8 годинки, но на 13 вече е влюбена в него. Те имат 4 деца.

Интересен факт е, че двамата са втори братовчеди от страна на принц Филип и трети от страна на Елизабет Втора.

Кралицата е една от най-обичаните личности в историята на Великобритания. Тя вече гони рекорда на прапрабаба си кралица Виктория, която се задържа на престола 63 години.

Въпреки своите 85 години Елизабет Втора изглежда в добро здравословно състояние и продължава да се появява на важни срещи.

Тя е преживяла разпадането на Британската империя, Студената война, кацането на първия човек на Луната, създаването на Европейския съюз и падането на Берлинската стена. Срещала се е в качеството си на кралица с 12 американски президенти.

„Моля се Господ да ми помогне да изпълнявам достойно тежката задача, която ми бе поверена толкова рано в моя живот“, са първите й думи при коронясването й.

Явно е успяла да изпълни поставената си задача, тъй като 70% от британците продължават да подкрепят монархията на Острова.

#Кралица Елизабет Втора #престол #принц Филип #Кения #кралица Виктория #Великобритания #Британската империя #Студената война #Луната #Европейския съюз #Берлинската стена #монархия #Острова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай