Задушаващата хватка на въглищата

Задушаващата хватка на въглищата
В понеделник „Грийнпийс“ – България, официално представи откритията си за въздействието на българските топлоелектрически централи върху човешкото здраве. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

В понеделник „Грийнпийс“ - България, официално представи откритията си за въздействието на българските топлоелектрически централи върху човешкото здраве.

Докладът е част от световната кампания на „Грийнпийс“ за постепенно намаляване на употребата на въглища.

Посланието на доклада „Задушаващата хватка на въглищата“ беше представено и визуално пред Министерския съвет с акция, която илюстрира здравните последствия от горенето на въглища, и призова към широк обществен дебат по темата.

„Атмосферното замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловат час електроенергия в България е най-високо в Европа. Това обяснява високата заболеваемост в регионите с концентрация на ТЕЦ“, твърди Филка Секулова от „Грийнпийс“ – България.

Според нея продължителното излагане на атмосферно замърсяване от ТЕЦ значително увеличава риска от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система и дихателните пътища, както и от злокачествени болести.

По последни данни негативните последици за човешкото здраве възникват при по-ниски нива на атмосферно замърсяване, отколкото се е смятало.

„Цената от горенето на въглища в България, изразена в необратими здравни вреди и човешки животи, е неприемливо висока. Топлоелектрическите централи печелят за сметка на живота и здравето на хората“, твърди Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

В същото време в България дебат за бъдещето на въглищата и тяхното въздействие върху човешкото здраве липсва.

„Страната ни се намира в уникалната ситуация на свръхпроизводство на електроенергия. Можем да си позволим постепенно намаляване на мощностите“, обясни Ивайло Попов от „За Земята“. „А алтернативи има както за заетостта в сектора, така и за генериране на електроенергия без употреба на ядрени мощности и изкопаеми горива“, твърди Попов.

Ключови открития на доклада

Въпреки че филтри за улавяне на серен диоксид и азотни окиси са монтирани на по-голямата част от топлоелектрическите централи в България, от атмосферно замърсяване на българските ТЕЦ за 2012 година:

- преждевременно умират над 2000 души, или четири пъти повече от смъртните случаи при пътни катастрофи през същата година;

- приблизително 2 хиляди души са в отпуск по болест дневно;

- 2.6 хиляди деца и над 3 хиляди възрастни страдат от заболявания на дихателната система дневно и други 3.7 хиляди са с намалена работоспособност.

Целия доклад можете да прочетете на сайта: www.greenpeace.bg

#ТЕЦ #въглища #Деница Петрова #„Грийнпийс“ #България #Ивайло Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници