ЕК даде зелена светлина за ползване на 3G и 4G услуги в полет

ЕК даде зелена светлина за ползване на 3G и 4G услуги в полет
A A+ A++ A

Европейската агенция за авиационна безопасност вече даде своето разрешение за ползване на електронни устройства през всички фази на полетите на европейските авиокомпании, но и Европейската комисия е готова да се намеси с друго важно решение. То е свързано с ползването на безжична комуникация на борда на самолетите, летящи над ЕС. Отсега нататък честоти за 3G (UMTS) и 4G (LTE) комуникация могат да се ползват на борда на височина над 3000 метра.

Досега зелена светлина имаше само за 2G (GSM) мрежите, които не са особено подходящи за трансфер на големи обеми данни. Решението на Комисията отваря възможността авиолиниите да позволят ползването на таблети, смартфони и лаптопи в полет. Финалното решение обаче ще зависи от отделните компании, които сега ще могат да разработят нови услуги за интернет в полет и да решат какво точно да активират на борда - според проучвания SMS и електронна поща се радват на по-голяма популярност сред пътниците от гласовите разговори.

Услугата няма да е много евтина обаче. Комуникацията в полет е сравнително нов сегмент, който расте бързо - между 2011 и 2012 година трафикът на данни във въздуха се е увеличил с 300%. Услугата е идентична с роуминга, но се прилагат тарифите за връзка с останалата част на света, които са много по-високи от действащите на територията на ЕС. Технологията използва сателитна връзка за предаване на информацията към земните мрежи, но вече се работи и по широколентова технология за директна връзка между самолетната базова станция и наземните.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1066_en.htm

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници