ООН критикува България и Гърция за връщането на бежанци

ООН критикува България и Гърция за връщането на бежанци
ООН призовава да се обяви международен мораториум върху отблъскването на сирийци от страни, съседни на Сирия, посочи говорителят на Комисариата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният комисариат на ООН за бежанците отправи критики в петък срещу връщането на сирийски бежанци от страните в Европейския съюз, като конкретно спомена България и Гърция.

"Отхвърлянето или спънките за влизане може да изложат търсещите убежище на повече рискове и да им причинят допълнителни травми", заяви на пресконференция в Женева говорителят на Комисариата, Ейдриън Едуардс, предава БГНЕС.

Едуардс изрази особена тревога от ситуацията на група от 150 сирийци, включително семейства с деца, идващи от Турция, на които е било отказано да влязат в Гърция. Информации, достигнали до Комисариата на ООН за бежанците, показват, че тези хора са били задържани и транспортирани с полицейски коли до неизвестно място.

Относно България, ВКООНБ посочи, че търси информация за близо 100 бежанци, които не са били допуснати да влязат в страната миналата седмица.

"Въвеждането на бариери като огради или други средства за недопускане може да принуди хората да преминават през по-опасни места и все повече бежанци да попаднат в ръцете на каналджии", посочи Едуардс.

В Севернокипърската турска рипублика също има информация за случаи на отхвърляне на сирийски бежанци и връщането им в Турция.

ООН призовава да се обяви международен мораториум върху отблъскването на сирийци от страни, съседни на Сирия, посочи говорителят на Комисариата.

#България #Гърция #сирийци #бежанци #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници