Официално: 8 жертви в Бисер, 2 се издирват

Официално: 8 жертви в Бисер, 2 се издирват
Наводненото село Бисер, след скъсването на стената на язовир „Иваново”. Снимка: Impact Press Group
A A+ A++ A

Жертвите в най-засегнатото от скъсаната стена на язовир „Иваново“ село Бисер официално са осем, а две лица сe издирват.

В село Бисер продължава спасителната операция, заяви по bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той уточни, че един младеж не може да намери родителите си, а едно дете е било в неизвестност вчера, но се е установило, че е отишло у съседи, каза още той.

Обстановката е усложнена. 75 души са евакуирани от наводнения квартал в Свиленград. Има 23 села, които остават без вода, подготвят се водоноски, съобщи още министър Цветанов.

В община Симеоновград 8 селища са без вода, в Любимец положението също е критично. В момента нивото на река Марица е в критично състояние.

Увредената дига за последен път се е късала през 60-те години на миналия век и оттогава не е влизала вода в Свиленград, добави Цветанов.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че всички язовири трябва да минат под едно ръководство и добави, че министърът на околната среда и водите Нона Караджова работи по въпроса.

За язовир „Иваново“ край село Бисер е имало преписка, и то от 10 години, никой за съжаление не е взел мерки, каза още Найденов.

Общината е трябвало да се заеме, тъй като язовирът е общинска собственост, смята министърът. Най-малкото, което можеше да направят общинските власти, е да изпуснат язовира, твърди той.

По думите му има опасност да тръгне епидемия по животните, затова ветеринари също присъстват в бедстващия район.

„От горското стопанство снабдяват с дърва. Правим логистика за храна. Голямо количество храна има тук. Благодаря на всички дарители“, каза още Найденов.

Социалният министър Тотю Младенов благодари също на всички организации и заяви, че в България солидарността не е изчезнала.

Дирекцията на социалното подпомагане в Хасково е на крак от вчера сутринта. Ще се разпределя храната във всички райони. Социални работници и психолози тръгват по всички бедстващи райони, съобщи министърът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници