През 2011 г. доставките на смартфони изпревариха тези на компютри

През 2011 г. доставките на смартфони изпревариха тези на компютри
A A+ A++ A

Агенцията Canalys ни предоставя информация за пазара на смартфони през последното тримесечие и за цялата изминала година и в нея има изненадващи изводи. Оказва се, че през 2011 г. за пръв път доставките на смартфони са надхвърлили тези на компютри и таблети, взети заедно. За периода са били доставени 488 милиона умни телефона, докато общият брой на реализирани компютри и таблети е 415 милиона броя. През последното тримесечие броят на доставените смартфони е нараснал с 57% за година до 158,5 милиона броя, с което общият брой доставки за 2011 г. е достигнал 487,7 милиона броя - с 63% повече от доставените през 2010 г. За сравнение, ръстът при доставките на компютри през миналата година е 15%, а от тях увеличението при таблетите е с 274%.

Компанията очаква през тази година ръстът на смартфоните да се забави, тъй като все повече производители ще се фокусират върху печалбата и ще намалят разходите си, като заложат на моделите от по-висок клас, които носят и повече печалба. Canalys посочва впечатляващите резултати на Apple, които през последното тримесечие успяха да доставят най-много смартфони (37 милиона) и счупиха рекорда на Nokia от 28,3 милиона, постигнат през четвъртото тримесечие на 2010 г. Компанията успя да застане на първо място и по отношение на доставените смартфони за цялата 2011 г. с 93,1 милиона броя, като измести Nokia.

Samsung също завърши годината подобаващо. През последното тримесечие корейците са доставили 35,3 милиона смартфона, с което за цялата година са реализирали 91,9 милиона броя - впечатляващо постижение, тъй като през 2010 г. са доставили едва 24,9 милиона. В интерес на истината цифрите сигурно са по-високи, тъй като Canalys не отчита Nexus S и Galaxy Nexus, които приписва на Google.

Въпреки разочароващите финансови резултати за тримесечието на Nokia, Canalys смята, че има поводи за оптимизъм. Компанията е доставила за периода 19,6 милиона смартфона, което е с 31% по-малко за година, но със 17% повече спрямо предходното тримесечие. Агенцията посочва и конкретни цифри за представянето на телефоните с Windows Phone и MeeGo. Според данните доставките на моделите от серията Lumia са били 1,2 милиона, а от Nokia N9 са били разпространени 600 000 устройства.

При мобилните платформи Android е с 52% от пазара през последното тримесечие, преди iOS с 23% и Symbian с 12%. Софтуерът на Google води и по отношение на пазарен дял за цялата година - 49% от всички смартфони са използвали Android при 19% за iOS и 16% за Symbian.

http://www.canalys.com/newsroom/smart-phones-overtake-client-pcs-2011

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници