Река Марица наводнява свиленградски села и квартали

Река Марица наводнява свиленградски села и квартали
Снимка: GoogleEarth/Дарик
A A+ A++ A

Скъсала се е дигата на левия бряг на река Марица при свиленградското село Генералово, предупреди областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Предупреждаваме хората в Капитан Андреево и Генералово да се изтеглят на по-високите части от селата, каза Узунова, цитирана от Дарик.

Тя допълни, че няма такава висока вълна, като в Бисер, но това се прави с цел предотвратяването на каквато и да било опасност за хората.

В същото време квартал на Свиленград с близо 1300 жители е почти напълно залят от водите на река Марица.

Водолази и тежка техника се включиха, за да се евакуират хората, съобщи за БНР главен инспектор Валентин Ангелов - началник на пожарната в Свиленград. По думите му на места нивото на водата достига до 1.8 м.

„Залят с вода е квартал от града, по десния бряг на река Марица. Две трети и повече от квартала е под вода. В момента тече евакуация на всички желаещи да се евакуират. През изминалата нощ имахме проблеми с евакуацията, но днес се оказва, че хората са осъзнали, че трябва да напуснат домовете си. Засега обажданията за евакуация са много“, коментира Ангелов.

„В момента работим с 3 екипа водолази и лодки от столичната пожарна, от Кърджали и от Сливен. С БТР-и от Министерството на отбраната извозваме хората на сухо. По левия бряг на река Марица, където са наводнени улиците „Граничар“ и „Крайречна“, също търсят евакуация, защото там водата също е над 80 см“, уточни Ангелов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници