Кристалина занесе одеяла в село Бисер

Кристалина занесе одеяла в село Бисер
Георгиева изтъкна, че България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева посети днес бедстващото село Бисер.

При посещението си еврокомисарят донесе одеяла и неща от първа необходимост за пострадалите от наводнението.

„В момента трябва да сме мобилизирани, тъй като предстоят две тежки седмици. Сега е лошо, но по-лошото предстои“, заяви Кристалина Георгиева, цитирана от Дарик.

„По отношение на бедствията трябва да вземем пример от японците, които успяха да се мобилизират и да излязат от катастрофата по-силни“, каза още тя.

„Тежко е положението в цяла Европа. В 9 държави, сред които и България, е обявено бедствено положение“, отбеляза Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят не се ангажира с какво могат да бъдат подпомогнати хората в Бисер на този етап, тъй като тепърва предстои оценяване на щетите. От село Бисер Кристалина Георгиева ще отпътува за Любимец.

Тя е разговаряла с министъра по управление на евросредствата Томислав Дончев за възможността да се пренасочат пари от структурни кохезионни фондове, с които да се помогне на бедстващите райони.

Георгиева изтъкна, че България трябва да инвестира пари от еврофондовете за превантивни мерки и да направи повече за установяване на рисковете и подготовка на хората за действие в аварийна ситуация.

„Инвестиция в превенция - 1 лев пести 5–6–7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата“, добави еврокомисарят.

Следобед Георгиева ще разговаря и с премиера Бойко Борисов. По думите й, България може да разчита на средства от Фонда за солидарност на ЕС, ако щетите от наводненията надхвърлят 0,6% от БВП на съответната държава.

„Това няма да го знаем следващите седмици, но когато са ясни щетите в България и ако отговаря на тези условия, страната да получи финансиране от този фонд“, добави Георгиева.

По думите й със снеготопенето ще има проблеми.

„Аз дотогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и разбира се, да избегнем човешки жертви, но то също така води след себе си обикновено много тежки последици“, смята еврокомисарят.

Според нея, ако се загуби електроподаването, може да се наложи доставка на генератори.

Тя даде добра оценка на спасителните операции вчера в страната.

„Спасителните ни отряди са добри, но за съжаление в България малко изоставаме с техниката. Не само за България, но и в другите страни в ЕС аз апелирам да се използват структурните фондове, за да се оборудват и да могат да помогнат на хората, изпаднали в бедствие“, посочи Георгиева.

Тя още е на мнение Гражданска защита да бъде на директно подчинение на премиера. Тази теза беше изразена от нея още преди две години.

Кристалина Георгиева призна, че за съжаление трябва да разкритикува държавата за начина, по който се поддържат и управляват язовирите в страната.

„Действително трябва да имаме по-добра институционална база за управление на язовирите. Те са пръснати по много институции, не се знае кой за какво отговаря и това не може да продължава“, каза тя.

Еврокомисарят се надява случващото се да доведе до кардинална промяна на оценката и управлението на рисковете.

„Светът се измени. В Европа живеем с илюзията, че природата е най-страшна в Азия, а през последните 10 години в Европа при бедствия са загинали 100 000 души и това ни е струвало 150 млрд. евро“, посочи еврокомисарят.

#еврокомисар по международно сътрудничество #Кристалина Георгиева #хуманитарна помощ и реакция при кризи #село Бисер #Бисер #наводнение #помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници