Вълнения в Неврокопската епархия след смъртта на Натанаил

Вълнения в Неврокопската епархия след смъртта на Натанаил
След смъртта на митрополит Натанаил следва нов вот. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

Вълненията около избора на наследник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил вече започнаха. Организацията на вота във Варна и в Югозападна България е в ръцете на временния заместник - Видинският митрополит Дометиан.

Седмица след смъртта на дядо Натанаил, Неврокопската епархия е в траур. Повечето свещеници отказват да говорят за избора на нов владика с мотива, че първите 40 дни са посветени на мъка и молитва, съобщи бТВ.

Изборът ще бъде направен сред общо 17 епископи. В него ще участват 15 духовници и 15 миряни. След 40-дневния траур, те ще получат списъка с кандидатите от дядо Дометиан. А до 3 седмици след това ще бъде обявена и дата за вота.

По неофициална информация дядо Данаил, който замина в чужбина със съдействието на покойния вече Натанаил, няма да се върне, за да оглави митрополията. Дядо Серафим пък е твърде млад за митрополит. Другото спрягано име е на Дядо Григорий. На него местните възлагат надежди да завърши започнатото от Натанаил - строежа на нова митрополия, който сега е замразен.

#Натанаил #Данаил #Дометиан #Варна #Югозападна България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници