България е на 43-то място в първия индекс за талантите

България е на 43-то място в първия индекс за талантите
A A+ A++ A

България е 43-та сред общо 103 държави, включени в първия Индекс на глобалната конкурентоспособност на талантите. Той е разработен от бизнес училището INSEAD съвместно с института за развитие на лидерски умения Human Capital Leadership Institute (HCLI) в Сингапур и консултантската компания в сферата на човешките ресурси Adecco, съобщава „Капитал дейли“.

Мястото на България е в горната половина на класацията по конкурентоспособност на талантите. Пред нас са основно страни от Западна и Централна Европа, а зад нас се нареждат държави като Русия (51) и всички съседки - Македония (52), Гърция (56), Румъния (63), Турция (67), Сърбия (79).  

В Европа България е на 28-о място, като само Хърватия, Гърция и Румъния от страните от ЕС са по-назад. В същото време в групата на страните със средно високи доходи, в която попадаме, се нареждаме на 5-о място - след Черна гора (26), Малайзия (37), Унгария (40) и Коста Рика (41).  

България се справя най-зле с привличането на таланти, като по този от общо 6-те основни индикатора страната е на 64-то място. Не е много обнадеждаващо класирането и при развитието на таланти, където позицията е 61-ва. Но при задържането им вече е получена по-добра оценка – 33-то място. Това е и най-доброто класиране за страната сред всички основни индикатори. От подпоказателите интересни са данните например за нивото на старши служители и мениджъри, която дава на България 33-то място. Оценката на професионалистите е с 30-о място. Производителността на работник е над средната, но не е и кой знае колко висока – 58. България изостава и по качество на училищата по мениджмънт (78) и нивото на обучение на персонала (89). В същото време страната е на първо място (наред с още доста други държави) по наличие на професионалисти и технически служители жени. 

#България #таланти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници