Newkia избира изпълнителен директор, работи по първия си телефон

Newkia избира изпълнителен директор, работи по първия си телефон
A A+ A++ A

В началото на септември стана ясно, че Nokia се е съгласила да продаде телефонния си бизнес на Microsoft за сумата от 5,44 милиарда евро. Наскоро сделката беше одобрена от акционерите на компанията, а междувременно се заговори, че Европейската комисия също се готви да даде своето съгласие. Заедно с обявяването на шокиращата за мнозина новина стана ясно, че нова компания ще се опита да продължи наследството на финландците. Тя носи името Newkia и възнамерява да придобие колкото може повече от технологиите на Nokia.

Базирана е в Сингапур и според Томас Зилиакус, основател на Mobile FutureWorks - компанията зад Newkia, и бивш мениджър в Nokia за Азия, сделката с Microsoft показва провала на стратегията на Стивън Илъп, която е базирана на Windows Phone. Той смята, че Nokia все още прави най-добрите телефони в света, което се демонстрира от серията Lumia, но пречките идват от обвързването с екосистемата на Windows, която предлага ограничена селекция от приложения.

Зилиакус вече е събрал екип от бивши служители на Nokia и се надява да успее да привлече още в различни сектори - снабдяване с компоненти, дизайн, логистика и производство. Плановете са изследователският център да се намира във Финландия, но може да се появят и други на места със силно ноу-хау като например Силициевата долина. Като цяло основната цел на Newkia е да използва опита на Nokia в създаването на смартфони, но те ще работят с Android. Първото устройство с новата марка би трябвало да е готово в рамките на година.

Събирането на управленски екип вече е в действие и компанията обяви, че е избрала и свой изпълнителен директор. Това е Урпо Карялайнен, който има опит в BlackBerry и разбира се, в Nokia. В съобщението на Newkia се посочва, че той има дългогодишен опит на азиатския пазар и под неговото управление финландската компания е успяла да завоюва силните си позиции на източните пазари, които са станали най-големите и доходоносни за нея.

До март тази година Карялайнен е ръководил бизнеса на BlackBerry в Индия, Китай, Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия. Преди това е бил 20 години в Nokia на различни позиции в Азия, включително и на поста корпоративен вицепрезидент и главен мениджър на Nokia Китай между 2001 и 2004 година, вицепрезидент на стратегическия маркетинг в Азия и вицепрезидент по продажбите на мобилни телефони в Nokia между 1997 и 1999 г.

http://www.zdnet.com/newkia-appoints-ceo-first-phone-in-development-7000023674/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници