Кристиан Вигенин: Не сме просяци във Великобритания

Кристиан Вигенин: Не сме просяци във Великобритания
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свидетели сме на цялостна тенденция към нарастване на евроскептицизма и ксенофобията в Европа. Партията на Найджъл Фарадж успя да натрупа популярност във Великобритания, използвайки страховете на хората. Създаде се необоснована от нищо истерия и най-лесна жертва на тази кампания бяха българите и румънците, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред Би Ти Ви.

Всички аргументи, които българската страна е представила до този момент, не са чути.

Не бяха чути аргументите, че българите не са просяци във Великобритания, не експлоатират социалната система, а допринасят с осигуровките, които внасят, много повече, отколкото получават.

Голяма част от работещите в Обединеното кралство наши сънародници са високообразовани, а тези, които не са, попълват ниши на трудовия пазар, които самите британци не искат да заемат. В случая проблемът е по-скоро на България, защото тя губи ценни кадри.

За съжаление, на британското правителство се наложи да отговори на тази кампания. Част от планираните мерки са напълно легитимни, свързани със социалната система, и това е право на всяка страна. Те не засягат само българи и румънци, но смятам за неудачно те публично да се мотивират с отварянето на трудовия пазар от 1 януари, защото това директно насочва негативни настроения срещу българи и румънци. Тези настроения могат да се превърнат в директна дискриминация на място от страна на британския бизнес, както и в негативни настроения изобщо срещу българи и румънци. Ще ми се да мога да кажа, че можем да се противопоставим на тази кампания, но не е така. Това трябва да направят умерените, сериозни сили във Великобритания.

Ксенофобската вълна отново ще бъде засилена около предстоящите европейски избори. Отговорност е на умерените сили в Европа да мотивират избирателите си, за да не допуснат ксенофоби да доминират Европейския парламент. Министерството на външните работи ще следи внимателно развитието на ситуацията и ще реагира, когато е необходимо. Призовавам българските граждани във всеки един случай, когато допускат, че са дискриминирани, да подават сигнали в Посолството на Република България в Лондон.

#Великобритания #Лондон #България #българи #румънци #Кристиан Вигенин #Найджъл Фарадж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници