Рекорден брой посетители в Националния исторически музей

Рекорден брой посетители в Националния исторически музей
Проф. Димитров добави, че много музеи, дори в центъра на града, годишно имат посещение от около 50 000 и 60 000 посетители. Снимка: vila.bg
A A+ A++ A

Между 100 хил. - 120 хил. души са посетили Националния исторически музей през последната седмица, съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

„Между 35 хил. и 40 хил. души посетиха вчера музея. Бройката я изчислихме по известния полицейски метод, с който МВР изчисляват демонстрантите по софийските улици, т.е. на квадратен метър“, посочи проф. Димитров.

„Ние знаем общата площ на музея, а той беше буквално пълен на всеки метър, а също и алеите водещи към него и въз основа на това изчислихме, че грубо между 35 000 и 40 000 души са посетили музея. Понеже дните за посещение без вход бяха три първият път бяха над 25 000, а вторият път ги изчислихме над 30 000 души и вчера това наистина беше рекорд“, каза още историкът.

„Като прибавим и дните, в които бяха с билети, в които също имаше много хора, за наше голямо изумление, можем да заключим, че музеят беше посетен от около 100 000 – 120 000 души през изминалата седмица. Това наистина е рекорд”, отбеляза проф. Божидар Димитров.

Той добави, че много музеи, дори в центъра на града, годишно имат посещение от около 50 000 и 60 000 посетители.

„Хубавото е, че „повлякохме крак” в инициативата и от съобщения в медиите разбирам, че и други музеи са обявили последните два дни за безплатни – Националната художествена галерия, музеят в Чипровци и други. Дано това стане добра практика“, изрази надежда той.

„Факт е, и това не е обидно, че една голяма част от хората, които живеят малко над или малко под чертата на бедността не могат да си позволят разход за посещение на музеи, и затова трябва да се даде възможност на българите да се докоснат и да се запознаят със своята история“, добави проф. Димитров, предава „Фокус“.

#Национален исторически музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници