Турция заплаши ЕС със студена война, ако Кипър поеме председателството през 2012

Турция заплаши ЕС със студена война, ако Кипър поеме председателството през 2012
Военен парад на Севернокипърската турска република в Никозия празнува годишнината от турската инвазия в Кипър през 1974 г., 20и юли 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция ще замрази отношенията си с ЕС, ако Кипър поеме ротационното председателство на Съюза през 2012 г., заяви турският вицепремиер Бешир Аталай.

Своеобразният турски ултиматум към ЕС е породен от неуредени въпроси около конфликта в Кипър, датиращ от седемдесетте години на 20ти век. Островът е разделен на Република Кипър, населена с етнически гърци и членуваща в ЕС от 2004 г., и на т.нар. Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара.

„Ако мирните преговори там (Кипър - ) нямат положителен резултат и ЕС даде ротационното председателство на Южен Кипър, истинската криза ще бъде между Турция и Европейския съюз", заяви Аталай, пред Анадолската информационна агенция, цитирана от „Ройтерс".

Той допълни, че в такъв случай отношенията между Турция и ЕС ще бъдат прекратени незабавно. Представители на Европейската комисия не бяха открити за коментар на думите му.

По план международно признатото гръцко кипърско правителство трябва да поеме ротационното председателство на ЕС за шест месеца през юли 2012 г.

ЕС настоява Турция да спази ангажиментите по т.нар. „Протокол Анкара" и да освободи трафика от гръцко-кипърската част на острова. Турция, от своя страна, изисква от Евросъюза да прекрати блокадата над турско-кипърската територия.

Напрегнатите отношения между Турция от една страна и гръцката част на Кипър и Гърция от друга водят началото си още от 1974 г., когато Кипър е разделен на две от турска инвазия.

Мирните преговори между двете части на Кипър под егидата на ООН не са дали резултат от 2008 г.

Напрежението между двете държави е засилено и заради плановете на Република Кипър да проучва газовите залежи на острова. Турция изказва остро неодобрение към тези намерения.

Турският външен министър, Ахмет Давитоглу, нарече плановете на Кипър провокация и обяви намерението на турското правителство да организира собствени проучвания в Северен Кипър, ако сондирането продължи.

От гръцко кипърското правителство заплашиха Анкара, че ще блокират преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако не спре да се противопоставя на плановете му за газовите залежи. ООН апелира към мирно разрешаване на конфликта, като посочва, че и двете страни на острова трябва свободно да използват всички налични енергийни източници.

По-рано този месец Европейският съюз предупреди Турция да не заплашва Кипър.

Южен Кипър, или т.нар. Република Кипър, която е населена с етнически гърци и международно призната, заяви, че Турция не може да се присъедини към Евросъюза, докато кипърският конфликт не бъде разрешен.

#Бешир Аталай #Турция #Кипър #ЕС #Гърция #ООН #ротационно председателство на ЕС #Ахмет Давитоглу #Анкара #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино