Разкриха скандално управление в Дом за възрастни в Сливен

Разкриха скандално управление в Дом за възрастни в Сливен
240-те жени и мъже в най-голямото социално заведение в България са били държани денонощно под ключ. Снимка: www.vestnikataka.bg
A A+ A++ A

Журналистката Росица Николова направи скандални разкрития за селище "Качулка". Николова е кореспондент на вестник "Труд" в Сливен.

240-те жени и мъже в най-голямото социално заведение в България са били държани денонощно под ключ. Настанените в скандалния Дом за възрастни с умствена изостаналост “Качулка” не са имали право да напускат трите жилищни блока, които обитават, разкри новият директор Злати Стоянов, предаде sliveninfo.com.

Техният режим е бил по-суров от затворническия. За разлика от лишените от свобода престъпници, болните не са могли да излизат ни зиме, ни лете на разходка в района, даже на чист въздух пред блоковете. Режимът “под ключ” продължавал с години.

“Качулка" се намира в Балкана, на двайсетина минути път с кола от Сливен.

“Предишните ръководства са смятали, че ако хората не са заключени, ще избягат”, разказа Стоянов. При встъпването си в длъжност той заварил смущаващи от професионална и човешка гледна точка практики. Например 180 от болните били на различни видове терапия, но хапчетата се изписвали по сведения на персонала и без преглед на място. Къпането на домуващите се извършвало в коридора.

Входните врати на блоковете вече не се заключват през деня. Пейките пред тях са основно ремонтирани, направени са цветни градинки. Почистена е обраслата в храсталаци голяма спортна площадка с места за сядане, спрени са течовете в сградите. “Качулка” се прочу заради злоупотреби със средства и порочни обществени поръчки. Срещу старите ръководства вече има дела.

#Качулка #Балкана #Росица Николова #Николова #Сливен #блокове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници