„Анонимните“ залашиха българските власти заради ACTA

„Анонимните“ залашиха българските власти заради ACTA
„Анонимните“ изтъкват, че дори и след протеста на 12 февруари правителството не се е вслушало в гласа на народа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хакерската група „Анонимните“ (Anonymous) отправи предупреждение към българските власти във връзка със споразумението за борба с фалшифицирането ACTA (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането).

Във видеопослание, разпространено в интернет, хакерите подчертават, че договорът не може да бъде подписан с резерви. Посланието на групата започва така:

„Здравей, България! Предполагаме, знаете кои сме, но в случай че не знаете – не сме „Анонимните“. Ние сме най-голямата сила на света. По-мощна от всичките правителства на Земята.

Ние сме тези, които ви създадоха. Ние сме хората, които всеки ден срещате на улицата. Ние сме тези, които не уважавате – от продавача в магазина до чистача в ресторанта.“

Малко след като спорното споразумение разбуни духовете у нас, премиерът Борисов събра на среща депутати, интернет доставчици, както и неправителствени организации от IT сектора.

След нея бе уверено, че при ратифицирането на това споразумение страната ни ще има резерви и ще се прилага сега действащото българско законодателство.

ACTA е международно споразумение, основано на международното право. Страните, подписали договора, се задължават да въведат единни стандарти в борбата срещу пиратските копия на продуктите, изтъкват от организацията.

Оттам допълват, че подписването на договора от България ще доведе до нарушаване на човешките права и ще представлява нарушение на Конституцията.

В тази връзка „анонимните“ цитират различни части от българската конституция, които гарантират гражданските права, особено чл. 1, ал. 2, който гласи: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция“.

Обръщайки се към властите у нас, „Анонимните“ (Anonymous) подчертават:

„Вие знаехте за предстоящите протести, но въпреки това се опитахте да хвърлите прах в очите на хората. Опитвате се и да манипулирате чрез изпробвани психологически методи“.

„Когато някой нарушава конституцията на България, той бива наказан от вас. А кой ще съди вас самите, когато вие я нарушите“, питат анонимните и допълват:

„Вие вървите срещу собствените си закони. Търсите единствено собствената си изгода и сте заслепени от неизмерима алчност“.

„Анонимните“ изтъкват, че дори и след протеста на 12 февруари правителството не се е вслушало в гласа на народа.

„Трябва да знаете, че ако не се откажете от АCTA, ние ще ви принудим да го направите - по един или друг начин“, заканват се хакерите.

„На 12.02.2012 г. протестите бяха мирни. Няма да има повече протести. Следващата стъпка ще бъде съвсем различна. Ако продължите да се подигравате с хората в България, ще ви се наложи да видите тези стъпки, но сме сигурни, че те няма да ви се харесат“, предупреждават още хакерите.

„Не се замесвайте с нас, следвайте законите си и се откажете изцяло от ACTA. Даваме ви шанс да се откажете по мирен начин от ACTA, като обявите решението си с официално становище. Нашият съвет е - не пропускайте този важен шанс и не изпускайте късмета си“, предупреждават хакерите.

Съобщението на хкерите завършва със заплашителна нотка:

„Ние сме „Анонимните“. Ние никога не забравяме. Никога не прощаваме. Очаквайте ни“.

#протести #Търговско споразумение против фалшифицирането #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #„Анонимните“ #Anonymous #хакери #ACTA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници